ΕΠΑνΕΚ

BIOHELLAS

Πρόγραμμα 43 εκατ. ευρώ για την προώθηση προϊόντων ποιότητας

04.11.2011

Με ανώτατο ποσό επιχορήγησης τα 70.000 ευρώ συν 30.000 ευρώ τη συμμετοχή της κάθε ομάδας παραγωγών, θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα προώθησης των αγροτικών προϊόντων (Μέτρο 133 του Π.Α.Α. «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013). Αυτό αναφέρει η σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 2427/2011) και είναι το πρώτο βήμα πριν την προκήρυξη του προγράμματος, συνολικού ύψους 43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη είναι τα 30 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι Ομάδες παραγωγών που συμμετείχαν και στο Μέτρο 132 για την πιστοποίηση των προϊόντων τους με Agro ή με πρότυπα βιολογικής παραγωγής. Στην ΚΥΑ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σκοπός του Μέτρου 133 είναι η παροχή στήριξης σε ομάδες παραγωγών, οι οποίες παράγουν προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, στο πλαίσιο συστημάτων ποιότητας. Στόχοι του Μέτρου 133 είναι:

α) η ενημέρωση των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα και τις προδιαγραφές των προϊόντων,

β) η προώθηση των προϊόντων αυτών.»

 

Πεδίο εφαρμογής

Τα επιλέξιμα προϊόντα για το Μέτρο 133 πρέπει να έχουν παραχθεί στο πλαίσιο των εξής συστημάτων ποιότητας:

α) Κοινοτικό σύστημα ποιότητας

• Βιολογική παραγωγή, στο πλαίσιο του Καν. (ΕΚ) 834/2007 του Συμβουλίου.

β) Εθνικά συστήματα ποιότητας

• Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Φυτική παραγωγή (AGRO 2), όπως αναθεωρήθηκε στις 28/2/2008 (2η έκδοση) και ισχύει.

• Σύστημα Διαχείρισης για τη διασφάλιση της ποιότητας του χοίρειου κρέατος (AGRO 3), όπως αναθεωρήθηκε στις 28/2/2008 (2η έκδοση) και ισχύει.

Επιλέξιμα προϊόντα

Κατάλογος γεωργικών προϊόντων που είναι επιλέξιμα για στήριξη για δράσεις ενημέρωσης και προώθησης, ανά κατηγορία συστήματος ποιότητας:

α) ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

1. Ελιές επιτραπέζιες – ελαιοποίησης

2. Δημητριακά

3. Βρώσιμα όσπρια

4. Οινάμπελοι, σταφιδάμπελοι, επιτραπέζια

5. Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά

6. Εκτροφές αιγοπροβάτων, βοοειδών, χοίρων, πουλερικών για την παραγωγή κρέατος ή και γάλακτος ή και αυγών

7. Έλαια ? λίπη

8. Προϊόντα αλευροποιίας, αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά

9. Οίνος, όξος

10. Προϊόντα γαλακτοκομίας

11. Παρασκευάσματα κρεάτων

12. Μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα

β) AGRO 2

1. Ελιές επιτραπέζιες – ελαιοποίησης

2. Δημητριακά

3. Βρώσιμα όσπρια

4. Οινάμπελοι, σταφιδάμπελοι, επιτραπέζια

5. Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά

6. Σακχαρότευτλα

γ) AGRO 3

Χοίρειο κρέας

 

Δικαιούχοι

Αναλυτικά στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι «δικαιούχοι του Μέτρου είναι ομάδες παραγωγών γεωργικών προϊόντων. Ως ομάδα παραγωγών νοείται μια οργάνωση οποιασδήποτε νομικής (φορολογικής) μορφής, τα μέλη της οποίας είναι δικαιούχοι του Μέτρου 132 του ΠΑΑ «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων».

Όλα τα μέλη της ομάδας παραγωγών συμμετέχουν στο ίδιο εκ των παραπάνω συστημάτων ποιότητας και παράγουν το ίδιο (ένα συγκεκριμένο) εκ των επιλέξιμων προϊόντων της παρούσας, για τα οποία εντάχθηκαν στο Μέτρο 132 του ΠΑΑ. Κάθε επιλέξιμη ομάδα παραγωγών θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον πέντε μέλη. Επαγγελματικές ή/και διεπαγγελματικές οργανώσεις, που αντιπροσωπεύουν έναν ή περισσότερους τομείς, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ομάδες παραγωγών.»

Βρείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση με τον

Καθορισμός ενισχύσεων στο μέτρο της προώθησης αγροτικών προϊόντων.

 

Πηγή: Agronews

Διαβάστε επίσης

Ανακοίνωση 1ης εκκαθάρισης έτους 2023 Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020

Σας παραθέτουμε το σύνδεσμο της ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για την 1η εκκαθάριση των βιολογικών μέτρου 11 του έτους 2023 και την δυνατότητα των παραγωγών να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024…

Ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Διαπιστευμένων Ελληνικών Εταιρειών Αξιολόγησης της Συμμόρφωσης TIC HELLAS

Στις σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες, όπου ο ρυθμός κατανάλωσης διευρύνεται καθημερινά, η «ποιότητα» και η «ασφάλεια» των καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, και η προστασία των καταναλωτών εν γένει, απαιτούν την ύπαρξη «κανόνων της αγοράς», τους οποίους οι εμπλεκόμενοι συντελεστές αφενός θα ακολουθούν ευλαβικά και αφετέρου το Κράτος μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών επιτήρησης, θα διασφαλίζει την τήρησή τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο