ΕΠΑνΕΚ

BIOHELLAS

pie
salad
logo-crete

Πιστοποίηση ποιοτικών κρητικών προϊόντων με το Σήμα ΚΡΗΤΗ

Το Ινστιτούτο BIOHELLAS σε συνεργασία με την «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης», στην προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης, των τοπικών προϊόντων και της Κρητικής διατροφής, έχει ξεκινήσει ήδη την σήμανση τυποποιημένων, ποιοτικών, τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, με το Σήμα «ΚΡΗΤΗ».

Η Κρήτη κάνει πράξη την διαφοροποίηση προϊόντων προστιθέμενης αξίας, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία. Αντιλαμβανόμενη τις πιέσεις και τον ανταγωνισμό των αγροτικών προϊόντων στις αγορές, όπως και τις νέες τάσεις στην κατανάλωση, η Περιφέρεια πιστεύει πως η ομαδοποίηση προϊόντων κάτω από μια ενιαία ταυτότητα ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ-ΕΝΤΟΠΟΙΟΤΗΤΑΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, μπορεί να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία του αγροδιατροφικού τομέα.

Τι είναι το Σήμα ποιότητας «ΚΡΗΤΗ»

Το Περιφερειακό σήμα ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, αποδίδεται σε προϊόντα και υπηρεσίες που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές – πρότυπα.


Οι ομάδες προϊόντων που πιστοποιούνται:

 • Νωπά φυτικά προϊόντα,
 • Νωπά ζωικά προϊόντα  (γάλα , κρέας, μέλι, αυγά, σαλιγκάρια),
 • Μεταποιημένα φυτικά προϊόντα (Ελαιόλαδο, κρασί, πετιμέζι, χαρουπόμελο, ελιές, πάστα ελιάς, τουρσί, σταφίδες, κ.α.)
 • Μεταποιημένα  ζωικά προϊόντα (τυριά, γαλακτοκομικά, κρεατοσκευάσματα, προϊόντα με βάση το κρέας),
 • Μη εδώδιμα φυτικά προϊόντα,
 • Νερά και ποτά
 • Προϊόντα αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας,
 • Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής

Στις προδιαγραφές συμπεριλαμβάνονται όλες οι φάσεις παραγωγής, από το χωράφι μέχρι τον τελικό καταναλωτή και αφορούν όλα τα στάδια λειτουργίας της επιχείρησης, την προέλευση των προϊόντων, την παραγωγική διαδικασία, την μεταποίηση, την συνταγή παραγωγής, την τυποποίηση και τη διάθεση

Farm-to-table-19
pan-krti
Farm-to-table-20

Τα οφέλη της πιστοποίησης των τοπικών προϊόντων με το σήμα «ΚΡΗΤΗ»

 • Ενιαία προώθηση των πιστοποιημένων προϊόντων και επιχειρήσεων
 • Διαφοροποίηση τους ως ποιοτικά προϊόντα της Κρήτης στα ράφια των αγορών
 • Άμεση προβολή τους μέσω του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας, του Κρητικού Μπακάλικου και των πιστοποιημένων επιχειρήσεων εστίασης.
 • Ενσωμάτωση των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων στις τουριστικές υπηρεσίες και διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό.
Συνολικά δημιουργείται μια εγχώρια προσφορά του τοπικού καλαθιού βάσει της οποίας στοχεύουμε στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας των Κρητικών παραδοσιακών προϊόντων και της Κρητικής διατροφής. Ως αποτέλεσμα για την πιστοποιημένη επιχείρηση είναι η αύξηση της ζήτησης και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και υπηρεσιών με το σήμα «ΚΡΗΤΗ».

Διαδικασία απονομής Σήματος Κρήτη

Το Ινστιτούτο BIOHELLAS σε συνεργασία με την «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης» αναλαμβάνει την επιθεώρηση και την αξιολόγηση των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το σήμα «ΚΡΗΤΗ» επί των προϊόντων τους. Μετά την ολοκλήρωση με επιτυχία των Επιθεωρήσεων Αξιολόγησης από το BIOHELLAS, γίνεται σχετική θετική εισήγηση προς την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και από αυτήν γίνεται η απονομή του Σήματος «ΚΡΗΤΗ» και των ειδικών σημάτων για τις ετικέτες των πιστοποιημένων προϊόντων ή της χρήσης των προωθητικών δράσεων.

H χρήση ειδικού σήματος ποιότητας ελληνικής κουζίνας όπως το Σήμα «ΚΡΗΤΗ» δεν αποτελεί υποχρεωτική προδιαγραφή σύμφωνα με το νέο σύστημα κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων. Η χρήση του Σήματος «ΚΡΗΤΗ» εμπίπτει στα προαιρετικά κριτήρια της διαδικασίας  και πριμοδοτείται με 150 μόρια στα Ξενοδοχεία σύμφωνα με την Υ.Α. αρ. 216 (ΦΕΚ 10/Β – 09/01/2015).

Για τα ΕΕΔΔ δεν υπάρχει αντίστοιχη μοριοδότηση.

Αίτηση ενδιαφέροντος

line-8
Για περισσότερες πληροφορίες για το σήμα «ΚΡΗΤΗ» μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης (www.cretan-nutrition.gr) ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 8211940 με e-mail στο rd@bio-hellas.gr ή να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο