ΕΠΑνΕΚ

BIOHELLAS

Θεσπίστηκαν οι κανόνες παραγωγής βιολογικού οίνου μέσω του Καν. (ΕΚ) 203/2012

28.03.2012

Στις 9 Μαρτίου 2012 δημοσιεύθηκε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (Καν. 203/2012/ΕΚ) που καθορίζει τους κανόνες παραγωγής για τον βιολογικό οίνο. Ο παραπάνω κανονισμός εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου 2012 και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα .

Ενώ έως σήμερα, με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, είναι δυνατή η πιστοποίηση «οίνου από σταφύλια βιολογικής γεωργίας», με τον κανονισμό αυτό, καθορίζονται οι επιτρεπόμενες και μη πρακτικές παραγωγής «βιολογικού οίνου», απαριθμούνται τα επιτρεπόμενα πρόσθετα και βοηθητικές ουσίες και θεσπίζονται όρια στην περιεκτικότητα των οίνων σε διοξειδίου του θείου. Σημειώνεται πως η μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα διοξειδίου του θείου εξαρτάται από το είδος του οίνου και σε γενικές γραμμές θα πρέπει να είναι μικρότερη κατά 30 ως 50mg/Lt σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα.

Συνοπτικά αναφέρονται οι κυρίες διαφορές που εισάγονται με τον νέο κανονισμό :

  • τη μέγιστη περιεκτικότητα σε θειώδεις ενώσεις: 100 mg ανά λίτρο για τους ερυθρούς οίνους (από 150 mg/l για τους συμβατικούς) και 150mg/l για τους λευκούς/ροζέ (από 200 mg/l για τους συμβατικούς)
  • την απαγόρευση της χρήσης των ακόλουθων πρακτικών, μεθόδων και διεργασιών:

α) μερική συμπύκνωση με ψύξη (cryo-concentration),

β) απομάκρυνση του διοξειδίου του θείου με φυσικές διαδικασίες (physical elimination of SO2),

γ) επεξεργασία με ηλεκτροδιαπήδηση για τη διασφάλιση της σταθεροποίησης του οίνου με τρυγικό οξύ (electro dialyses),

δ) μερική αφαίρεση αλκοόλης από τους οίνους (partial dealcoholisation),

ε) επεξεργασία με κατιονανταλλάκτες για την τρυγική σταθεροποίηση των οίνων (cation exchangers),

  • τις πρακτικές της θερμικής επεξεργασίας και του φιλτραρίσματος, οι οποίες περιορίζονται μέχρι τους 70ο C ως μέγιστο όριο και στα 0,2μm ως ελάχιστο όριο αντίστοιχα.

Ο κανονισμός καθορίζει επίσης οτι για να γίνεται αναφορά στο βιολογικό τρόπο παραγωγής του οίνου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο βιολογικές πρώτες ύλες.

Όσον αφορά τον οίνο που προέρχεται από σταφύλια προηγούμενης εσοδείας, δηλαδή μέχρι την καλλιεργητική περίοδο του 2011, θα συνεχίσει να διακινείται και μετά την 1η Αυγούστου ως «Οίνος από Σταφύλια Βιολογικής Γεωργίας». Τέλος, ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα διάθεσης προϊόντων που παράχθηκαν ως τις 31 Ιουλίου 2012 ως «Βιολογικός Οίνος», χρησιμοποιώντας στην επισήμανσή του το βιολογικό λογότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον τεκμηριώνεται η τήρηση των απαιτήσεων του Καν. ΕΕ 203/2012.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία (http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_el) ή να επικοινωνούν με το τμήμα Πιστοποίησης Μεταποιητικών Μονάδων του ΒΙΟ Ελλάς (τηλ. 210 8211940, email: met@bio-hellas.gr).

Διαβάστε επίσης

Αγγελία για Θέση Επιθεωρητή

Το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων, BIOHELLAS AE, αναζητά συνεργάτη Γεωπόνο, απόφοιτο ανωτάτων ή τεχνολογικών σχολών για τη θέση του Επιθεωρητή.

Το BIOHELLAS συμμετέχει στην AGROTICA 2024

Μία από τις μεγαλύτερες εκθεσιακές διοργανώσεις του αγροτικού κλάδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, Agrotica, πραγματοποιείται από τις 1 έως 4 Φεβρουαρίου.

Αγγελία για Θέση Επιθεωρητή

Το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων, BIOHELLAS AE, αναζητά συνεργάτη Γεωπόνο, απόφοιτο ανωτάτων ή τεχνολογικών σχολών για τη θέση του Επιθεωρητή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο