ΕΠΑνΕΚ

BIOHELLAS

Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Μέτρο 11 του ΠΑΑ 2014-2020

07.04.2017

Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Μέτρο 11 του ΠΑΑ 2014-2020 ενδέχεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην χώρα μας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω δελτίο τύπου ανακοίνωσε την πρόθεσή ως προς την διάθεση του ποσού των 200 εκατ ευρώ από την συνολική δημόσια δαπάνη των 443 εκατ ευρώ που αφορά η πρόσκληση του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020, και μόνο στους υποψηφίους των δράσεων 11.1.1 και 11.2.1 (δηλαδή μόνο Φυτική Παραγωγή) που έχουν αγροτεμάχια σε περιοχές NATURA.

Η τελευταία εξέλιξη, που έρχεται ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα του συνδυασμού των αλλεπάλληλων παρατάσεων της αρχικής καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων στήριξης, και της άστοχης εφαρμογής ενός και μοναδικού κριτηρίου επιλογής που σχετίζεται με την θέση των εκμεταλλεύσεων στον χάρτη, θεωρούμε πως μεθοδικά οδηγεί σε περιορισμό της δυναμικής της βιολογικής γεωργίας στην χώρα μας, όπως αυτή καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια.

Όλοι οι Έλληνες παραγωγοί που επένδυσαν σε τομείς όπως η βιολογική κτηνοτροφία στην παρούσα φάση μένουν εκτός στήριξης, μαζί με παραγωγούς βιολογικών προϊόντων με έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον (πχ βιολογική ελιά και βιολογικό ελαιόλαδο, βιολογικά φρούτα, επιτραπέζια σταφύλια, βιολογική φέτα, γαλακτοκομικά κ.τ.λ) επειδή τυγχάνει η εκμετάλλευσή να μην βρίσκεται σε περιοχή NATURA.

Το τελευταίο μάλιστα χωροταξικό κριτήριο επιλογής αφήνει ουσιαστικά εκτός κάδρου πολύ μεγάλες περιοχές της επικράτειας, όπου παραδοσιακά και για πολλά έτη ασκείται βιολογική γεωργία (πχ Πελοπόννησος, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο), προκαλώντας σοβαρό πλήγμα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Οι μεθοδεύσεις περιορισμού των ελληνικών βιολογικών προϊόντων και η απαξίωση των βιοκαλλιεργητών και της προσπάθειας τους να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού, την στιγμή που αν μη τι άλλο η βιολογική φυτική και ζωική παραγωγή θα μπορούσε να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου, μας βρίσκει έντονα προβληματισμένους ως προς τις προθέσεις των ιθυνόντων.

Διαβάστε επίσης

Αγγελία για Θέση Επιθεωρητή

Το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων, BIOHELLAS AE, αναζητά συνεργάτη Γεωπόνο, απόφοιτο ανωτάτων ή τεχνολογικών σχολών για τη θέση του Επιθεωρητή.

Το BIOHELLAS συμμετέχει στην AGROTICA 2024

Μία από τις μεγαλύτερες εκθεσιακές διοργανώσεις του αγροτικού κλάδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, Agrotica, πραγματοποιείται από τις 1 έως 4 Φεβρουαρίου.

Αγγελία για Θέση Επιθεωρητή

Το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων, BIOHELLAS AE, αναζητά συνεργάτη Γεωπόνο, απόφοιτο ανωτάτων ή τεχνολογικών σχολών για τη θέση του Επιθεωρητή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο