ΕΠΑνΕΚ

BIOHELLAS

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟ ΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ

01.02.2007

Το ΒΙΟ Ελλάς προκειμένου να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή από παραπλανητικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία πράξεις, ενημερώνει τους βιοκαλλιεργητές ελιάς για τα παρακάτω:

Ο οποιοσδήποτε ισχυρισμός που να δημιουργεί στον αγοραστή την εντύπωση ότι η ένδειξη περί βιολογικού τρόπου παραγωγής αποτελεί εγγύηση ότι το προϊόν είναι ανώτερης ποιότητας από άποψης γεύσης, οσμής (οργανοληπτικά κριτήρια), θρεπτικής αξίας και υγιεινής διατροφής, αποτελεί σοβαρή παράβαση του Καν. Ε.Ε. 2092/91/Άρθρ. 10 (για την παραγωγή προϊόντων βιολογικής γεωργίας). Η διαπίστωση τέτοιων ισχυρισμών σε επισημάνσεις συσκευασιών, σε ενδείξεις σε σημεία πώλησης, ή/και προφορικές διαβεβαιώσεις των πωλητών προς καταναλωτές θα οδηγήσουν σε κυρώσεις από το ΒΙΟ Ελλάς και παράλληλη ενημέρωση των αρμοδίων αρχών.
Το ΒΙΟ Ελλάς ευθυγραμμίζεται πλήρως και θέτει προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την οποία προτρέπει να αναρτάται σε όλα τα σημεία πώλησης φύλλων ελιάς:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2007
Αναφορικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, σχετικά με τις «θεραπευτικές ιδιότητες εκχυλίσματος καρπών και φύλλων ελιάς», από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα και με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, διευκρινίζονται τα εξής: «Δεν υπάρχει καμία συστηματική κλινική μελέτη και βιβλιογραφική αναφορά που να επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του εκχυλίσματος καρπών και φύλλων ελιάς, και ως εκ τούτου δεν έχει αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα. Επειδή δεν έχει ελεγχθεί η τοξικότητα ή μη του εν λόγω προϊόντος, είναι πιθανό να εγκυμονεί η χρήση του και άμεσους κινδύνους για τον ασθενή. Είναι άκρως επικίνδυνη η εκμετάλλευση της ελπίδας των πασχόντων από νεοπλάσματα, οι οποίοι πιθανότατα θα οδηγηθούν στη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος, εγκαταλείποντας τη χορηγούμενη από τους υπεύθυνους γιατρούς, καθιερωμένη θεραπευτική αγωγή. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες βλάβες της υγείας των ασθενών. Οι κατά καιρούς εμφανίσεις τέτοιου είδους προϊόντων, τα οποία δεν έχουν πιστοποίηση από θεσμοθετημένα όργανα, όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων και τα οποία προωθούνται από μη ειδικούς για ευνόητους λόγους, εγκυμονούν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και ως εκ τούτου οδηγούν σε παραπληροφόρηση των ασθενών».

Διαβάστε επίσης

Ανακοίνωση 1ης εκκαθάρισης έτους 2023 Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020

Σας παραθέτουμε το σύνδεσμο της ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για την 1η εκκαθάριση των βιολογικών μέτρου 11 του έτους 2023 και την δυνατότητα των παραγωγών να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024…

Ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Διαπιστευμένων Ελληνικών Εταιρειών Αξιολόγησης της Συμμόρφωσης TIC HELLAS

Στις σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες, όπου ο ρυθμός κατανάλωσης διευρύνεται καθημερινά, η «ποιότητα» και η «ασφάλεια» των καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, και η προστασία των καταναλωτών εν γένει, απαιτούν την ύπαρξη «κανόνων της αγοράς», τους οποίους οι εμπλεκόμενοι συντελεστές αφενός θα ακολουθούν ευλαβικά και αφετέρου το Κράτος μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών επιτήρησης, θα διασφαλίζει την τήρησή τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο