ΕΠΑνΕΚ

BIOHELLAS

    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

     Generic selectors
     Exact matches only
     Search in title
     Search in content
     Post Type Selectors

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ Ε.Ε. – ΗΠΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

31.05.2012

 Σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την αμοιβαία αναγνώριση των Προτύπων παραγωγής βιολογικών προϊόντων, ήτοι του Καν. (Ε.Ε.) 834/2007 και του Organic Foods Production Act που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης BIOFACH 2012 στη Νυρεμβέργη, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η διακίνηση & εμπορία των προϊόντων σας που πληρούν τους όρους της νέας συμφωνίας ΕΕ/ΗΠΑ καθίσταται πλέον από την 1η Ιουνίου 2012 ελεύθερη.

Τι αλλάζει

Πριν τη συμφωνία των δύο ηπείρων, οι καλλιεργητές και οι επιχειρήσεις που επιθυμούσαν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έπρεπε να αποκτήσουν πιστοποιήσεις σε δύο ξεχωριστά πρότυπα, δηλαδή στην περίπτωση των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν απαραίτητος ο έλεγχος και η πιστοποίηση σύμφωνα με το Πρότυπο USDA/NOP.
Από 1/06/2012 όλα τα προϊόντα που θα τηρούν τους όρους που προέκυψαν από αυτήν τη συμφωνία μπορούν να εμπορεύονται και να επισημαίνονται ως πιστοποιημένα εμπορικά προϊόντα (προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης, νωπά και μεταποιημένα εξαιρουμένων των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας).

Τι χρειάζεται για να εξάγω βιολογικά προϊόντα στις ΗΠΑ

1. Η επιχείρηση να ελέγχεται και να είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού Κανονισμού περί βιολογικού τρόπου παραγωγής Καν. (Ε.Ε.) 834/2007.

2. Η ετικέτα των προς εξαγωγή προϊόντων θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις σήμανσης του USDA:

http://www.ams.usda.gov/AMSv1.0/ams.fetchTemplateData.do?&template=TemplateN&navID=NationalOrganicProgram&leftNav=NationalOrganicProgram&page=NOPSealinNOPStandards&description=NOP%20Seal%20in%20the%20NOP%20Regulations&acct=nopgeninfo
Η τήρηση των παραπάνω απαιτήσεων δύναται να ελεγχθεί από τον ευρωπαϊκό φορέα πιστοποίησης.

3. Κάθε παρτίδα βιολογικών προϊόντων προς εξαγωγή θα συνοδεύεται απαραιτήτως από σχετικό έντυπο που θα ονομάζεται στο εξής Πιστοποιητικό Εισαγωγής και θα εκδίδεται από τον ευρωπαϊκό φορέα πιστοποίησης.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ:
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_en 


Για επιπλέον διευκρινίσεις επί της διαδικασίας εξαγωγής μπορείτε να απευθυνθείτε στο προσωπικό του ΒΙΟ Ελλάς.

Διαβάστε επίσης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σας προσκαλεί σε ημερίδα για τον εορτασμό της Ημερας Βιολογικής Παραγωγής της Ε.Ε. “Παράγω Βιολογικά”

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης στην Αδρόγεω, αιθ.Μανώλης Καρέλλης 30/9/2023 και ώρα 9:30πμ – 2:30μμ. (δείτε την πρόσκληση πατώντας περισσότερα…)

Ανακοίνωση σχετικά με το Μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθ. 2848/145689/28-12-2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 4310/Β’/ 2016) για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, όπως τροποποιημένη ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, ολοκληρώθηκε η καταβολή της ενίσχυσης 1ης εκκαθάρισης του 100% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς σε όλες τις δράσεις (Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία) και όλες τις προσκλήσεις, για το έτος εφαρμογής 2022.

Νέες Οικονομικές Ενισχύσεις Μεθόδων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας

Σας ενημερώνουμε πως το ΥΠΑΑ&Τ στις 09/06/2023 ανακοίνωσε το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» του οικολογικού σχήματος (eco-schemes) για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων, ώστε να ενισχυθεί η συνέχιση της εφαρμογής μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.

Μετάβαση στο περιεχόμενο