ΕΠΑνΕΚ

BIOHELLAS

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ Ε.Ε. – ΗΠΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

31.05.2012

 Σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την αμοιβαία αναγνώριση των Προτύπων παραγωγής βιολογικών προϊόντων, ήτοι του Καν. (Ε.Ε.) 834/2007 και του Organic Foods Production Act που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης BIOFACH 2012 στη Νυρεμβέργη, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η διακίνηση & εμπορία των προϊόντων σας που πληρούν τους όρους της νέας συμφωνίας ΕΕ/ΗΠΑ καθίσταται πλέον από την 1η Ιουνίου 2012 ελεύθερη.

Τι αλλάζει

Πριν τη συμφωνία των δύο ηπείρων, οι καλλιεργητές και οι επιχειρήσεις που επιθυμούσαν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έπρεπε να αποκτήσουν πιστοποιήσεις σε δύο ξεχωριστά πρότυπα, δηλαδή στην περίπτωση των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν απαραίτητος ο έλεγχος και η πιστοποίηση σύμφωνα με το Πρότυπο USDA/NOP.
Από 1/06/2012 όλα τα προϊόντα που θα τηρούν τους όρους που προέκυψαν από αυτήν τη συμφωνία μπορούν να εμπορεύονται και να επισημαίνονται ως πιστοποιημένα εμπορικά προϊόντα (προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης, νωπά και μεταποιημένα εξαιρουμένων των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας).

Τι χρειάζεται για να εξάγω βιολογικά προϊόντα στις ΗΠΑ

1. Η επιχείρηση να ελέγχεται και να είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού Κανονισμού περί βιολογικού τρόπου παραγωγής Καν. (Ε.Ε.) 834/2007.

2. Η ετικέτα των προς εξαγωγή προϊόντων θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις σήμανσης του USDA:

http://www.ams.usda.gov/AMSv1.0/ams.fetchTemplateData.do?&template=TemplateN&navID=NationalOrganicProgram&leftNav=NationalOrganicProgram&page=NOPSealinNOPStandards&description=NOP%20Seal%20in%20the%20NOP%20Regulations&acct=nopgeninfo
Η τήρηση των παραπάνω απαιτήσεων δύναται να ελεγχθεί από τον ευρωπαϊκό φορέα πιστοποίησης.

3. Κάθε παρτίδα βιολογικών προϊόντων προς εξαγωγή θα συνοδεύεται απαραιτήτως από σχετικό έντυπο που θα ονομάζεται στο εξής Πιστοποιητικό Εισαγωγής και θα εκδίδεται από τον ευρωπαϊκό φορέα πιστοποίησης.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ:
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_en 


Για επιπλέον διευκρινίσεις επί της διαδικασίας εξαγωγής μπορείτε να απευθυνθείτε στο προσωπικό του ΒΙΟ Ελλάς.

Διαβάστε επίσης

Αγγελία για Θέση Επιθεωρητή

Το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων, BIOHELLAS AE, αναζητά συνεργάτη Γεωπόνο, απόφοιτο ανωτάτων ή τεχνολογικών σχολών για τη θέση του Επιθεωρητή.

Το BIOHELLAS συμμετέχει στην AGROTICA 2024

Μία από τις μεγαλύτερες εκθεσιακές διοργανώσεις του αγροτικού κλάδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, Agrotica, πραγματοποιείται από τις 1 έως 4 Φεβρουαρίου.

Αγγελία για Θέση Επιθεωρητή

Το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων, BIOHELLAS AE, αναζητά συνεργάτη Γεωπόνο, απόφοιτο ανωτάτων ή τεχνολογικών σχολών για τη θέση του Επιθεωρητή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο