ΕΠΑνΕΚ

BIOHELLAS

    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

     Generic selectors
     Exact matches only
     Search in title
     Search in content
     Post Type Selectors

Πρωτοβουλίες του Ινστιτούτου ΒΙΟ Ελλάς για τους Πυρόπληκτους

27.08.2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27-8-2007

Με μεγάλη μας θλίψη, όλοι οι εργαζόμενοι του ΒΙΟ Ελλάς, γινόμαστε θεατές μιας πρωτοφανούς καταστροφής εξαιτίας του πρόσφατου κύματος πυρκαγιών σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Πρόκειται για φαινόμενα που μάλλον θα πρέπει να τα συνδέσουμε με την ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον, ακούσια ή εκούσια.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές ας είναι ένα δυνατό χαστούκι που θα μας αφυπνίσει ώστε να αντικρύσουμε τις πραγματικές απειλές που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι επόμενες γενεές. Όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες της σταδιακής ερημοποίησης στη Μεσόγειο. Σαφώς υπάρχουν ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων αλλά κυρίως υπάρχουν ατομικές ευθύνες, τις οποίες δε μπορούμε πια «να κρύβουμε κάτω από το χαλί».

Αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον πληθυσμό της υπαίθρου είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα σε σχέση με ενέργειες επιβίωσης των πληγέντων. Στόχος όλων όσων είμαστε συνδεδεμένοι με τον αγροτικό κόσμο δεν είναι άλλος από την ανασύνταξη των αγροτών με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Το ΒΙΟ Ελλάς, προκειμένου να συμβάλλει -στα μέτρα των δυνατοτήτων του- στην ανακούφιση των βιοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων Νομών, προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:

 • Αναστολή των οικονομικών απαιτήσεων για ποσά που οφείλονται από πυρόπληκτους στο Ινστιτούτο για χρονικό διάστημα ενός έτους
 • Εκπτώσεις τιμοκαταλόγου για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ελέγχου και πιστοποίησης για τα προσεχή χρονικά διαστήματα
 • Υποστήριξη στους δικαιούχους για τη συμπλήρωση εντύπων που απαιτούνται προς τις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση των έκτακτων κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Για το σκοπό αυτό θα είναι στη διάθεση των βιοκαλλιεργητών οι κατά τόπους επιθεωρητές και Περιφερειακά Γραφεία του ΒΙΟ Ελλάς.
 • Άμεση έκδοση δικαιολογητικών στους δικαιούχους για την τεκμηρίωση της βιολογικής καλλιέργειας, ώστε να είναι δικαιούχοι πρόσθετων οικονομικών ενισχύσεων στα πλαίσια του Π.Σ.Ε.Α.
 • Πρόταση στη Δ/νση Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενεργοποίηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τον Κανονισμό Ε.Ε. 2092/91για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, στις περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινόμενων και πυρκαγιών
 • Κατάθεση ποσού στον κοινό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους της χώρας
 • Επίσης, το ΒΙΟ Ελλάς είναι πρόθυμο να αναλάβει ή και να συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση εκτάσεων σε περιαστικά δάση σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Δασικές Αρχές. Για το σκοπό αυτό θα διαθέσει μέρος των εσόδων που προκύπτει κατά το 2008 και παγίως για επόμενα έτη από τις υπηρεσίες πιστοποίησης και από την εγγραφή νέων επιχειρήσεων στα μητρώα του.

Όλοι εμείς που εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με την πιο προοδευτική μερίδα του αγροτικού χώρου οφείλουμε να πράξουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε να επουλωθούν οι πληγές. Οφείλουμε τις εικόνες που έχουμε στη μνήμη μας να τις ξαναζωντανέψουμε και να τις κάνουμε ακόμα καλύτερες.

Διαβάστε επίσης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σας προσκαλεί σε ημερίδα για τον εορτασμό της Ημερας Βιολογικής Παραγωγής της Ε.Ε. “Παράγω Βιολογικά”

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης στην Αδρόγεω, αιθ.Μανώλης Καρέλλης 30/9/2023 και ώρα 9:30πμ – 2:30μμ. (δείτε την πρόσκληση πατώντας περισσότερα…)

Ανακοίνωση σχετικά με το Μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθ. 2848/145689/28-12-2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 4310/Β’/ 2016) για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, όπως τροποποιημένη ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, ολοκληρώθηκε η καταβολή της ενίσχυσης 1ης εκκαθάρισης του 100% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς σε όλες τις δράσεις (Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία) και όλες τις προσκλήσεις, για το έτος εφαρμογής 2022.

Νέες Οικονομικές Ενισχύσεις Μεθόδων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας

Σας ενημερώνουμε πως το ΥΠΑΑ&Τ στις 09/06/2023 ανακοίνωσε το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» του οικολογικού σχήματος (eco-schemes) για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων, ώστε να ενισχυθεί η συνέχιση της εφαρμογής μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.

Μετάβαση στο περιεχόμενο