ΕΠΑνΕΚ

BIOHELLAS

Naturland Fair

06.05.2014

Το ΒΙΟ Ελλάς συνεχίζει με επιτυχία να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων που έχουν εμπιστευτεί τις διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης στον φορέα, αλλά και στο στοίχημα για παραγωγή προϊόντων που πλησιάζουν ακόμα περισσότερο στις βασικές αρχές της Βιολογικής Γεωργίας.

Πρόσφατα, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση του προσωπικού του ΒΙΟ Ελλάς από συναδέλφους της Γερμανικής εταιρείας πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων Naturland, δίνοντας την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν οι πρώτες επιθεωρήσεις για την πρώτη πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων που θα φέρουν το σήμα “Naturland Fair”.

Tο νέο σήμα πιστοποίησης του Γερμανικού Φορέα Naturland (ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2011), τεκμηριώνει στον τελικό καταναλωτή ότι το προϊόν που προμηθεύεται δεν είναι μόνο βιολογικά, αλλά για την παραγωγή τους έχουν ακολουθηθεί οι αρχές της δίκαιης διακίνησης των πρώτων υλών (Fair Trade, . Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο γάλα ή το σιτάρι που παράγεται στην Γερμανία, όσο και τα προϊόντα όπως καφές ή τροπικά φρούτα, ή τις ελιές που πλέον παράγονται στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να συνυπάρχει η βιολογική γεωργία με την δίκαιη εμπορία.

Ένα προϊόν φέρει το σήμα «Naturland Fair» συμπεριλαμβάνει:

• Κοινωνική Ευθύνη – δηλαδή δίκαιη πληρωμή, δικαίωμα συμμετοχής των εργαζόμενων ή των μικρών παραγωγών σε συλλόγους, κάλυψη των ανθρώπινων δικαιωμάτων και απαγόρευση της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας.
• Αξιόπιστες εμπορικές σχέσεις – έχοντας μακροχρόνιες συνεργασίες χαρακτηρίζεται από σεβασμό και εμπιστοσύνη μεταξύ των συναλλασσόμενων μερών.
• Δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς – επιβεβαιώνοντας την συλλογική συνεργασία στις τιμές, οι οποίες καλύπτουν τα παραγωγικά έξοδα και επιτρέπουν ένα κατάλληλο κέρδος.
• Προμήθεια πρώτων υλών από τοπικές πηγές – στηριζόμενοι σε μία πολιτική προμηθειών των πρώτων υλών η οποία δίνει προτεραιότητα στα μέσα παραγωγής και τις πρώτες ύλες που παράγονται κοντά.
• Συγκεντρωτική διασφάλιση της ποιότητας – με την έννοια του καθορισμού μίας συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των συνεργατών, ακόμα και όταν προκύπτουν προβλήματα.
• Κοινωνική συμμετοχή – όσο αφορά την εργασία, το περιβάλλον, την κοινωνία, την υγεία, τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά έργα.
• Ομαδική στρατηγική και διαφάνεια – δημιουργώντας μία γραπτή δήλωση αποστολής, η οποία περιλαμβάνει την έννοια της δίκαιης εμπορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη πιστοποίηση ελληνικής παραγωγής βιολογικών τροφίμων, ενώ θα είναι τα πρώτα προϊόντα ελιάς παγκοσμίως που θα συνδυάζουν και την πιστοποίηση Δίκαιης Εμπορίας σε ένα σήμα.

Οι διαδικασίες λοιπόν για την πρώτη πιστοποίηση για βιολογικά προϊόντα και δίκαιου εμπορίου στην Ελλάδα παράγονται από γνωστή επιχείρηση που έχει μακροχρόνια συνεργασία με το ΒΙΟ Ελλάς για τον έλεγχο και πιστοποίηση των προϊόντων της. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των φορέα ελέγχου και πιστοποίησης και της παραγωγικής μονάδας με τους συνεργάτες και υπεργολάβους της, τεκμηριώνει ότι η διάθεση για καινοτομία και οι κατάλληλες συνεργασίες, μπορούν να δημιουργήσουν νέα προϊόντα που θα καλύψουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών καταναλωτών. 

Διαβάστε επίσης

Ανακοίνωση 1ης εκκαθάρισης έτους 2023 Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020

Σας παραθέτουμε το σύνδεσμο της ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για την 1η εκκαθάριση των βιολογικών μέτρου 11 του έτους 2023 και την δυνατότητα των παραγωγών να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024…

Ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Διαπιστευμένων Ελληνικών Εταιρειών Αξιολόγησης της Συμμόρφωσης TIC HELLAS

Στις σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες, όπου ο ρυθμός κατανάλωσης διευρύνεται καθημερινά, η «ποιότητα» και η «ασφάλεια» των καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, και η προστασία των καταναλωτών εν γένει, απαιτούν την ύπαρξη «κανόνων της αγοράς», τους οποίους οι εμπλεκόμενοι συντελεστές αφενός θα ακολουθούν ευλαβικά και αφετέρου το Κράτος μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών επιτήρησης, θα διασφαλίζει την τήρησή τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο