Από το ερχόμενο έτος αναμένεται να ξεκινήσει ευρέως η καλλιέργεια στέβιας στην Ευρώπη, έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση της ως γλυκαντική ύλη σε τρόφιμα και ποτά. Το συγκεκριμένο φυτό έχει αρκετές χρήσεις, ενώ η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Από τις 03 Δεκεμβρίου 2011 τίθεται σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία σχετικά με την καλλιέργεια της στέβιας και θα επιτρέπεται η καλλιέργεια της και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας ως τώρα η στέβια καλλιεργείται σε πειραματικό στάδιο. Ο κανονισμός έχει εγκριθεί επίσημα την 11η Νοεμβρίου 2011 και θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, η οποία επήλθε στις 12 Νοεμβρίου.
Η στέβια έχει πολλές χρήσεις:
Η Στέβια βοτανικά ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Αστερανθών ή Συνθέτων ( Asteraceae ή Compositae), δηλαδή στην ίδια οικογένεια με τον Ηλίανθο, το Χαμομήλι, τη Μαργαρίτα, το Μαρούλι, τα Αντίδια και τα Χρυσάνθεμα και είναι και αυτή ένα αρωματικό φυτό επίσης.
Η στέβια χρησιμοποιείται ευρέως:
α) όπου χρησιμοποιείται η ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά, (στα αναψυκτικά ποτά, στα γαλακτοκομικά, τη σοκολάτα, στη ζαχαροπλαστική και στα γλυκά, στις κονσέρβες φρούτων, στα παγωτά, στο λιανικό εμπόριο οικιακής χρήσης κ.λπ.).
β) στη μαγειρική και
γ) σαν αφέψημα (τσάι), σε τσίχλες, σε οδοντόκρεμες, στα σαμπουάν και τα καλλυντικά, στις ζωοτροφές.
Εκατοντάδες νέα προϊόντα με χρήση της Στέβιας θα εμφανίζονται πλέον νόμιμα και επίσημα σε όλα τα ράφια των Σούπερ Μάρκετ, των Φαρμακείων, των καταστημάτων Βιολογικών Προϊόντων και άλλων καταστημάτων.