ΕΠΑνΕΚ

BIOHELLAS

    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

     Generic selectors
     Exact matches only
     Search in title
     Search in content
     Post Type Selectors

Δελτίο Τύπου ΒΙΟ Ελλάς αναφορικά με τα δημοσιεύματα της Greenpeace για την γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ

24.02.2012

Το Ινστιτούτο ΒΙΟΕλλάς, σεβόμενο τις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την ανακοίνωση της Greenpeace για χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών σε επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων ενημερώνει:

 1. Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ζωοτροφών που πιστοποιούνται για τη βιολογική παραγωγή απαγορεύεται να χρησιμοποιούν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς και συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο 9, Καν (ΕΕ) 834/2007 ότι:«Στη βιολογική παραγωγή δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ΓΤΟ και προϊόντα παραγόμενα από ή με ΓΤΟ ως τρόφιμα, ζωοτροφές, βοηθητικά μέσα επεξεργασίας, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσματα, βελτιωτικά εδάφους, σπόροι, αγενές φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό, μικροοργανισμοί και ζώα». Επομένως, η βιολογική παραγωγή αποκλείει τη χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.
 2. Από το 2003 που πιστοποιείται η επιχείρηση «Γαλακτοβιομηχανία Λάρισας ΟΛΥΜΠΟΣ», έχουν πραγματοποιηθεί από το ΒΙΟΕλλάς πάνω από 20 επιθεωρήσεις και δειγματοληψίες σε προϊόντα που παράγονται και πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η επιχείρηση, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αριθμό επιθεωρήσεων που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 3. Οι επιθεωρήσεις και οι εργαστηριακοί έλεγχοι δεν περιλαμβάνουν μόνο την παραγωγική διαδικασία στις εγκαταστάσεις της «ΟΛΥΜΠΟΣ», αλλά όλη τη διατροφική αλυσίδα. Ανάλογοι έλεγχοι και δειγματοληψίες – επιπλέον των 20 προαναφερθέντων – έχουν διενεργηθεί τόσο στις φάρμες των κτηνοτρόφων που προμηθεύουν με γάλα βιολογικής γεωργίας την επιχείρηση όσο και στους παραγωγούς που προμηθεύουν με ζωοτροφές την επιχείρηση.
 4. Όλοι οι προμηθευτές γάλακτος βιολογικής γεωργίας της επιχείρησης «ΟΛΥΜΠΟΣ», είναι έλληνες κτηνοτρόφοι. Επιπροσθέτως, όλοι οι παραγωγοί που ελέγχονται από το ΒΙΟ Ελλάς έχουν χορηγήσει ως ζωοτροφές καλαμπόκι, κριθάρι, κτηνοτροφικό μπιζέλι, κτηνοτροφικό κουκί και σανό μηδικής. Κανείς δεν έχει χορηγήσει ως ζωοτροφή σόγια εισαγωγής στα ζώα του.

Το Ινστιτούτο ΒΙΟ Ελλάς, δραστηριοποιείται από το 2001 με ακεραιότητα και αξιοπιστία, στον τομέα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Η προστασία του καταναλωτή, η βελτίωση ποιότητας των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων, η προώθηση των βιολογικών προϊόντων, αλλά και η μέριμνα για το περιβάλλον αποτελούν τους πλέον σημαντικούς στόχους του Ινστιτούτου ΒΙΟ Ελλάς.

Διαβάστε επίσης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σας προσκαλεί σε ημερίδα για τον εορτασμό της Ημερας Βιολογικής Παραγωγής της Ε.Ε. “Παράγω Βιολογικά”

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης στην Αδρόγεω, αιθ.Μανώλης Καρέλλης 30/9/2023 και ώρα 9:30πμ – 2:30μμ. (δείτε την πρόσκληση πατώντας περισσότερα…)

Ανακοίνωση σχετικά με το Μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθ. 2848/145689/28-12-2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 4310/Β’/ 2016) για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, όπως τροποποιημένη ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, ολοκληρώθηκε η καταβολή της ενίσχυσης 1ης εκκαθάρισης του 100% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς σε όλες τις δράσεις (Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία) και όλες τις προσκλήσεις, για το έτος εφαρμογής 2022.

Νέες Οικονομικές Ενισχύσεις Μεθόδων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας

Σας ενημερώνουμε πως το ΥΠΑΑ&Τ στις 09/06/2023 ανακοίνωσε το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» του οικολογικού σχήματος (eco-schemes) για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων, ώστε να ενισχυθεί η συνέχιση της εφαρμογής μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.

Μετάβαση στο περιεχόμενο