ΕΠΑνΕΚ

BIOHELLAS

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ 22.03.2005

23.03.2005

Σε απάντηση του Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της 22-3-2005 (http://www.minagric.gr), προϊόν ασαφούς και κακής χρήσης της ελληνικής γλώσσας, το οποίο αναπαράχθηκε σε μεγάλη μερίδα του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με τη δήθεν διαπίστωση παρατυπιών και παραβάσεων σε προϊόντα βιολογικής γεωργίας, το Ινστιτούτο ΒΙΟ Ελλάς απαντά:

• Η αναφορά σε διαπίστωση παραβάσεων σε 93 από 126 περιπτώσεις που εξέτασε ο AGROCERT είναι αυθαίρετη, μη τεκμηριωμένη και αστήρικτη. Οι αριθμοί που αναφέρονται σε καμία περίπτωση δεν είναι ακριβή και αποτελούν δυσφήμιση και προσβολή για τους Έλληνες βιοκαλλιεργητές και τους φορείς που υπηρετούν τη βιολογική γεωργία. Ο τρόπος που αποδόθηκαν είναι στην πιο καλόπιστη περίπτωση λανθασμένος και επιπόλαιος.

• Το Ινστιτούτο ΒΙΟ Ελλάς μέσω των διαδικασιών ελέγχου διασφαλίζει την κυκλοφορία στην αγορά μόνο πιστοποιημένων προϊόντων που ικανοποιούν τις υψηλές απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών. Τα μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων εξάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου υπάρχουν πιο αυστηρά καταναλωτικά κριτήρια.

• Το Ινστιτούτο ΒΙΟ Ελλάς ελέγχει με αυστηρότατες διαδικασίες περισσότερους από 6500 παραγωγούς φυτικής και ζωικής παραγωγής και μεταποιητικές μονάδες. Πραγματοποιεί εργαστηριακές αναλύσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια και αποκλείει από την αγορά όσα προϊόντα δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις της βιολογικής γεωργίας. Το Ινστιτούτο ΒΙΟ Ελλάς θέτει τα πιο αυστηρά κριτήρια για την πιστοποίηση των προϊόντων που ελέγχει. Αποτελεί επίσημο φορέα ελέγχου και πιστοποίησης αναγνωρισμένο από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιολογείται από τον AGROCERT και διαπιστεύεται από το ΕΣΥΔ σύμφωνα με το πρότυπο για φορείς πιστοποίησης ΕΝ 45011/ISO 65. Συνεργάζεται ως ισότιμος ελεγκτικός φορέας με τους μεγαλύτερους διεθνείς Οργανισμούς Πιστοποίησης παρέχοντας αξιόπιστες υπηρεσίες ελέγχου.

Συνεπώς τέτοιου είδους ανεύθυνα δημοσιεύματα πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία τόσο του φορέα όσο και της ιδέας που υπηρετούμε 80 εξειδικευμένοι επιστήμονες εργαζόμενοι του Ινστιτούτου ΒΙΟ Ελλάς των οποίων η εργασία μηδενίζεται αυθαίρετα. Πλήττουν, επίσης, τις καθημερινές προσπάθειες και οράματα 10000 βιοκαλλιεργητών οι οποίοι αποτελούν τον πιο προοδευτικό χώρο της ελληνικής γεωργίας. Πλήττουν περισσότερες από 800 εταιρείες τροφίμων οι οποίες στηρίζουν εμπορικά τα βιολογικά προϊόντα. Πιο πολύ όμως πλήττουν την καταναλωτική πίστη των βιολογικών προϊόντων η οποία τόσο δύσκολα χτίζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ακολουθώντας πάντα ως ουραγοί όλες τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις ποιότητας.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία έχει καταβάλει πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη της ελληνικής βιολογικής γεωργίας – σε αντίθεση με το παρελθόν- και σε κάθε ευκαιρία προβάλει ως πιο αξιόπιστη λύση για τους έλληνες αγρότες τη στροφή τους στα ποιοτικά προϊόντα φαίνεται να είναι θύμα κακής ενημέρωσης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου. Καλό θα είναι να μη λειτουργεί αυτοκτονικά αναπαράγοντας αναξιόπιστα στοιχεία τα οποία πιο πριν δεν έχει φροντίσει να διασταυρώσει ή στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει φροντίσει να τα αποδώσει στον Τύπο σωστά. Η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα και παγκοσμίως μεγαλώνει, ωριμάζει και δυναμώνει. Αυτή είναι μια πραγματικότητα η οποία δε μπορεί να ανατραπεί.

Το Ινστιτούτο ΒΙΟ Ελλάς επιφυλάσσεται να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του απέναντι στους συντάκτες του Δελτίου Τύπου της 22-3-2005 εφόσον αυτό δεν ανασκευαστεί κατάλληλα και δημοσιευτεί ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Διαβάστε επίσης

Αγγελία για Θέση Επιθεωρητή

Το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων, BIOHELLAS AE, αναζητά συνεργάτη Γεωπόνο, απόφοιτο ανωτάτων ή τεχνολογικών σχολών για τη θέση του Επιθεωρητή.

Το BIOHELLAS συμμετέχει στην AGROTICA 2024

Μία από τις μεγαλύτερες εκθεσιακές διοργανώσεις του αγροτικού κλάδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, Agrotica, πραγματοποιείται από τις 1 έως 4 Φεβρουαρίου.

Αγγελία για Θέση Επιθεωρητή

Το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων, BIOHELLAS AE, αναζητά συνεργάτη Γεωπόνο, απόφοιτο ανωτάτων ή τεχνολογικών σχολών για τη θέση του Επιθεωρητή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο