Σήμα Ποιότητας " ΚΡΗΤΗ "
Τα νέα του ΒιοΕλλάς Βιολογικά νέα

   

 
el   »   Νομοθεσία / Κανονισμοί    »   Ειδικοί κανονισμοί   »   Σήμα Ποιότητας " ΚΡΗΤΗ "

 

 Η Κρήτη έχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, μια παράδοση γεύσεων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και φθάνει μέχρι σήμερα.

Η Περιφέρεια Κρήτης με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, στην προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης, των τοπικών προϊόντων και της Κρητικής διατροφής, έχει ξεκινήσει ήδη την σήμανση τυποποιημένων, ποιοτικών, τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, με το σήμα «ΚΡΗΤΗ».

Το Ινστιτούτο ΒΙΟ Ελλάς σε συνεργασία με την «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης» αναλαμβάνει την επιθεώρηση και την αξιολόγηση των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το σήμα «ΚΡΗΤΗ».

 

Σκοπός του εγχειρήματος

Κύριος στόχος του εγχειρήματος αυτού είναι η προώθηση και η αναγνωρισιμότητα των κρητικών προϊόντων στις αγορές, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, καθώς και η διασφάλιση της κρητικής προέλευσής τους. Το μέσο επίτευξης του παραπάνω στόχου είναι το σήμα «ΚΡΗΤΗ» το οποίο θα διαφοροποιεί τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις που πληρούν τις προδιαγραφές για την απόκτησή του.


Τα οφέλη της πιστοποίησης των τοπικών προϊόντων με το σήμα «ΚΡΗΤΗ»:

• Ενιαία προώθηση των πιστοποιημένων προϊόντων και επιχειρήσεων

• Διαφοροποίηση τους ως ποιοτικά προϊόντα της Κρήτης στα ράφια των αγορών

• Άμεση προβολή τους μέσω του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας, του Κρητικού Μπακάλικου και των πιστοποιημένων επιχειρήσεων εστίασης.

• Ενσωμάτωση των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων στις τουριστικές υπηρεσίες και διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό.

 

Οι ομάδες προϊόντων που πιστοποιούνται:

1) Νωπά φυτικά προϊόντα,
2) Νωπά ζωικά προϊόντα (γάλα , κρέας, μέλι, αυγά, σαλιγκάρια),
3) Μεταποιημένα φυτικά προϊόντα (Ελαιόλαδο, κρασί, πετιμέζι, χαρουπόμελο, ελιές, πάστα ελιάς, τουρσί, σταφίδες, κ.α.)
4) Μεταποιημένα ζωικά προϊόντα (τυριά, γαλακτοκομικά, κρεατοσκευάσματα, προϊόντα με βάση το κρέας),
5) Μη εδώδιμα φυτικά προϊόντα,
6) Νερά και ποτά
7) Προϊόντα αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας,
8) Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστική

Τα βήματα για τη χορήγηση του Σήματος:


1. Ενημέρωση σχετικά με τις προδιαγραφές

Το Περιφερειακό σήμα ποιότητας προϊόντων, αποδίδεται σε προϊόντα που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές – πρότυπα. Στις προδιαγραφές συμπεριλαμβάνονται όλες οι φάσεις παραγωγής, από το χωράφι μέχρι τον τελικό καταναλωτή και αφορούν όλα τα στάδια λειτουργίας της επιχείρησης, την προέλευση των προϊόντων, την παραγωγική διαδικασία, την μεταποίηση, την συνταγή παραγωγής, την τυποποίηση και τη διάθεση.

Ενημέρωση σχετικά με τις απαιτήσεις από το Ινστιτούτο ΒΙΟ Ελλάς ή την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.


2. Εγγραφή στο Μητρώο των ελεγχόμενων επιχειρήσεων

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εγγραφή των επιχειρήσεων που επιθυμούν τη χρήση του σήματος στην επισήμανση των προϊόντων τους στο σχετικό μητρώο. Οφείλουν να καταθέσουν αίτηση προς την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, ο οποία γίνεται στα γραφεία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης ή σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα του φορέα.


3. Επιθεώρηση αξιολόγησης

Μετά την εγγραφή της επιχείρησης στο Μητρώο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, μπορεί να λάβει χώρα η αξιολόγηση της από το Ινστιτούτο ΒΙΟ Ελλάς. Το πρώτο βήμα για τη διαδικασία αξιολόγησης, είναι η συμπλήρωση και αποστολή της αίτησης για το Σήμα «ΚΡΗΤΗ» στο Ινστιτούτο ΒΙΟ Ελλάς.


4. Χορήγηση Σήματος

Εάν η επιχείρηση μετά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ικανοποιεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, τότε αποφασίζεται η χορήγηση του σήματος από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.


Χρήσιμα Έντυπα:

     1. Αίτηση ( Word - Pdf ) για το σήμα «ΚΡΗΤΗ» 
     2. Εγχειρίδιο ( Pdf ) Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το σήμα «ΚΡΗΤΗ» μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης (www.cretan-nutrition.gr) ή να επικοινωνήσετε μαζί μας:


Τηλέφωνο: 210 8211940
E-mail: rd@bio-hellas.gr
www.bio-hellas.gr